Şişmanlık Nedir?

Obezite olarak da bilinen şişmanlık hastalığı, vücut içerisindeki yağların normalinden fazla olmasından dolayı oluşur ve bedenin ağır kütlelere ulaşmasını sağlayan ciddi bir rahatsızlıktır. Kişide aşırı hazır gıda tüketimine ve çevresel aktörlerde yaşanan değişmelere bağlı olarak gelişir. Semptomlar için önlem alınmadığı takdirde obezite önüne geçilemeyecek bir boyuta ulaşabilir. Bu durumun yaşanmaması için düzenli ve sağlıklı beslenme stilleri uygulanmalı, zayıflama süreci doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

Şişmanlığı Ortaya Çıkaran Nedenler…

Kişinin vücut kitle indeksine karşın, bedeni içerisinde oluşan yağ tabakalarının miktarı, yaş ve boy ile orantısı baz alınarak değerlendirilir. Bu temel unsurlar arasında oluşan büyük miktardaki orantısızlık obeziteyi doğurmaktadır. Birey üzerinde oluşan yoğun gıda tüketimi, düzensiz uyku aralığı, fiziksel hareketsizlik, metabolizma sürecinin yavaş işlemesi, Genetik olarak alınan beslenme alışkanlığının beden üzerindeki işleyişi ve hormonlarda meydana gelen bozukluklar kişinin aşırı kilo almasında önemli sebeplerdendir. Obezitenin önüne geçmek için; yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, günlük meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı, yüksek kalorili besinlerin takviyesi azaltılmalı, su tüketimi vücut oranına göre sağlanmalıdır.

Şişmanlığın Beden Üzerinden Sınıflandırılması…

Kişi de oluşan düzensiz gelişim, yağ oranlarının da vücut üzerinde bölgesel olarak farklı farklı yerlere dağılmasına sebebiyet vermiştir. Generalize, üst taraf ve alt taraf şişmanlığı olmak üzere üç grup şeklinde sınıflandırılmıştır.

Generalize Şişmanlık: Cinsiyet ayrımı yapmadan, her iki cinste de aynı yüzde oranlarıyla görülen, şişliğin vücudun her tarafına aynı orantıyla dağılmasını gösteren ve kontrollü bir şişmanlığı ifade eder. Akupunktur tedavisiyle iyi sonuçlar elde edilebilir, vücuda uygun diyet listesiyle kişi, sağlıklı bir şekilde zayıflayabilir.

Üst Taraf Şişmanlığı: Erkeklerde sıkça görülen, göbek ve göğüs  bölgesinde sarkmaların oluştuğu, bacakların beden yapısına göre zayıf kaldığı, genetik veya hormonal bozukluklara bağlı olarak görülen bir diğer şişmanlık türüdür. Kan akışında oluşan dengesizlik kolesterole neden olmakta, kişinin tansiyon ya da kalp damarları üzerinden sorun yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Şişmanlıkta oldukça etkili olan tedavi yöntemi akupunkturla da zaman içerisinde kilolar dengeli biçimde verilmeye çalışılmaktadır.

Alt Taraf Şişmanlığı: Kadınlarda sıklıkla beliren, karnın alt bölgesinde ve kalça kısmında oluşan şişkinliğin, bacak bölgesinde de genellikle görülmesiyle, genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak oluşmasıdır. Bu tür şişmanlıklar yanlış ilaç kullanımında hormonal bozukluklarda, hamilelik dönemlerinde ve menopoz başlangıcında oldukça sık görülmektedir. Tedavi yöntemleri doğru teknik uygulamalarla çabuk sonuç gösteren bir yapıdadır.

Şişmanlık Bir Hastalık Mıdır?

Şişmanlık, vücudun aşırı kilo almasına bağlı, beden içinde artan yağ oluşumlarının zaman içerisinde biriken sorunlarla birlikte farklı hastalıklarının oluşmasını da ifade etmektedir. Aslında şişmanlık normal bir beden eyleminden ziyade hastalıklı bir vücuda sahip olmak demektir. Kişi aldığı aşırı kiloların önüne geçemediği vakit, vücutta kendinde oluşan bu anormal değişime düzgün bir biçimde cevap veremeyecek; hareketsizlik, düzensiz gıda tüketimi ve bunlara bağlı olan birçok etkenden etkilenerek; bedende kan akışının zayıflayıp, kolesterol oluşumunun görülmesine, tansiyon değerlerinin aniden değişimler yaşatmasına ve kalp üzerinde oluşan çeşitli aplikasyonlara neden olacaktır. Bu yüzden kişi, vücut kütle indeksine orantılı ideal bir kiloya sahip olmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli hareket etmeli ve bol bol sıvı tüketimini sağlamalıdır.

Yorum Bırak