Çocuklarla Sağlıklı Bir İletişimin Yolu

Yetişkinler kendi çocukluklarını tam anımsayamıyor oldukları için empati kurabilmek ve sağlıklı bir iletişim kurmak gün be gün zorlaşabilir. Özellikle çocuğuna yeterince vakit ayıramayan ebeveynler için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Ailesinden ilgi beklediği zaman ilgi göremeyen çocuk sonrasında da kendisine göre ailesini cezalandırmak adına kendini iletişime kapatabilir.

çocukla iletişim

çocukla iletişim

Çocuklarla yeterli vakit geçirilemiyorsa sağlıklı bir iletişim için ilk adım ona özel vakit ayırmak ve yavaş yavaş ilişkiyi kuvvetlendirmek gerekir. Yeterince vakit geçirebiliyor ama etkili bir iletişim kurulamıyorsa, samimiyet ve dürüstlük konusunda biraz daha cömert olmalısınız. Çocukların sezgileri yeterince güçlü olduğu için zaten tanıdığı kişileri iyi bir şekilde anlayabilir. Ancak bu süreçte agresif, hırçın ya da çok üzgün olmamaya çalışın. Bu tip duygular çocuğun kendini kapatmasına yol açabilir.

Çocuklara Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Aile sıklıkla öğütler yağdıran, çocuk ise sıklıkla asi olan tarafta yer alır. Kendi doğrularınızı iyi bir şekilde anlatamıyor ya da çocuğunuza bunu yaptıramıyorsanız muhtemelen söylediğiniz şeyleri kendiniz uygulamıyorsunuzdur. Çocuklar sözcüklerle dinler ama eylemlerle anlar. Çocuğa kitap okutabilmek için önce ailenin kitap okuma alışkanlığı edinmiş olması gerekir.

çocuklara yaklaşım

çocuklara yaklaşım

Kıyaslama ve eleştirme iletişimlerde en sık yapılan yanlışların başında yer alır. Çocuklar kıyaslandıklarında sizin için özel olmadığını hisseder ve söylenilenlerden çok verilen örneklere takılır. Eleştiri yapılacaksa eğer direkt olarak çocuğun kendi eylemleri üzerinden yapılmalıdır ve olumlu yorumlar az ise biraz daha fazlalaştırmak ama abartmamak gereklidir.

Yorum Bırak